top of page

Kvalita světla je přímo úměrná tomu jak se cítíme! Kvalitní technologie zpravidla znamená kvalitní s

Už jste se jistě přistihli v situaci, kdy Vás světlo v místnosti, na ulici, v práci či jinde pěkně štvalo! Ano, je to tak, osvětlení je přímým faktorem, které dennodenně ovlivňuje stav naší mysli, a to, ať už se Vám to líbí nebo ne. Může to být zapřičiněno pouhým oslněním, které je člověku přirozeně nepříjemné, ale co je závažnější, může být u osvětlení nesprávně zvolena teplota chromatičnosti, což v důsledku může mít neblahý vliv na naši náladu, ale z dlouhodobého hlediska i na naše zdraví.


Obr.: Vánoční osvětlení budov - Praha

Vánoční osvětlení - Praha

Co to je teplota chromatičnosti?

Teplota chromatičnosti (CCT) popisuje ekvivalentní teplotu tzv. černého tělesa. Pomocí CCT, hodnotou udávanou ve stupních Kelvina (°K) je charekterizováno spektrum bílého světla. Dostupné světelné zdroje na trhu mají různé teploty chromatičnosti, v některých případech to však není úplně pravda, např. LED a Lineární trubice mohou mít 4000°K i přes to, že se jedná o jiné světelné zdroje. Často se uvádí typický příklad rozžhaveného železa kdy se vychází z faktu, že světlo určité hodnoty má stejnou barvu jako černý kov zahřátý na určitou teplotu. Máme-li tedy žhavé černé železo (černé těleso) o teplotě 1600 °C což v praxi znamená, že železo má oranžovou barvu – CCT neboli teplota chromatičnosti je 2073°K - tedy srovnatelné s barvou plamene svíčky. Platí pravidlo, že čím nižší je teplota chromatičnosti, tím je světlo teplejší a žlutější, a naopak čím vyšší je teplota chromatičnosti, světlo je studené - bělejší až modré.

A jak nás tedy ovlivňuje?

Světlo má poměrně zásadní dopad na některé procesy v našem těle. Nevhodně vybrané světlo, například světlo o teplotě chromatičnosti 6500°K je nejen nepříjemné v ložnici - protože probouzí organismus a logicky mu brání v pohodlném a relaxujícím spánku, ale především z dlouhodobého hlediska negativně ovlivňuje tvorbu některých látek, které jsou potřebné pro tzv. kvalitní odpočinek a spánek. Pro ložnici, či relaxační centrum je zásadní dobrá volba teploty chromatičnosti, v tomto případě je nejvhodnější světlo s CCT kolem 2500°K. Naopak v prostorách, kde je nutná absolutní koncentrace po krátkou dobu a člověk se zde nezdržuje dlouho, je vhodné světlo s CCT kolem 5000°K až 6000°K. Zde je nutno dodat, že jsou i další hodnoty a faktory v osvětlení, které ovlivňují kvalitu osvětlení a je třeba brát je v potaz. Např. kvalita samotného LED čipu a s tím spojená kvalita vyzáření světla ze svítidla - což je u levného produktu často nedosažitelné - lidé s citlivým zrakem toto ihned poznají, protože je velice brzy začnou pálit oči. Laciné produkty mají tu nevýhodu, že se zprvu tváří jako kvalitní produkt, ale záhy se jejich nedostatky projeví, což je leckdy již velmi pozdě a jediné co zbyde, je špatný dojem a hořká zkušenost s LED osvětlením.


V ADI LED POWER tyto zásadní principy dobře známe a osvětlení rozumíme a velice rádi Vám poradíme, posoudíme či navrhneme řešení.


CCT diagram

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page